Comuna

Bocicoiu Mare

județul Maramureș

primar-bacicoiu-mare

Lazarciuc Liviu
primarul comunei Bocicoiu Mare

Vă urez un călduros bun venit pe site-ul Comunei Bocicoiu Mare, unde vă așteaptă informații utile despre activitatea administrației locale și detalii interesante despre comună, în general.

Avizier electronic

Număr

Dată

Titlu

Vezi toate ...

Documente recente

Număr

Dată

Titlu

Vezi toate ...

Calendar Ortodox

Administrația locală

Prognoza meteo

Ora locală

9:49 am

Pipaş din Tisa

muzeul pasiunii pentru tradiţii şi frumos

Casa familiei Pipaş din Tisa, comuna Bocicoiu Mare reprezintă un veritabil muzeu. Valoarea impresionantei colecţii este dublată de o atmosferă mai mult decât plăcută, care te întâmpină încă de la poartă. Între rondurile de flori, câteva statui stau aşezate pe socluri discrete. Undeva în dreapta, într-un şopron, sunt aranjate piese de mobilier ţărănesc vechi. Toate exponatele provin numai din comunele judeţului Maramureş.

La o aruncătură « de băţ » de Sighetu Marmaţiei, în satul Tisa din comuna Bocicoiu Mare, s-a « născut » un muzeu al pasiunii pentru frumos şi tradiţii. Muzeul aparţine familiei Pipaş.

Începutul colecţiei datează de acum 70 de ani. Nicolae Pipaș a început de mic să adune timbre, monede, cărţi si ilustrate vechi. Deşi pe atunci nu gândea serios să amenajeze un muzeu, astăzi, colecţia Pipaş numără mai multe mii de obiecte, unele dintre acestea având o valoare deosebită.
Şopronul adăposteşte o masă de lemn veche de 200 de ani, trei lăzi de zestre sculptate, scaune ţărăneşti, ustensile de uz casnic, linguri, ploscă, pecetare, căuce, ceramică veche de săcel, un război de ţesut, fuse pentru tors, fund pentru mămăligă, bărbânţă şi multe alte obiecte.

Pentru cele mai multe opere de artă au fost oferite la schimb covoare maramureşene, vopsite în culori naturale. Pe lângă impresionanta colecţie de statui, familia Pipaş deţine peste 60 de desene ale lui Marcel Chirnoagă, achiziţionate începând cu 1980. O serie de 17 desene prezintă viziunea artistului asupra « Apocalipsei”. În alte lucrări, Chirnoagă ironizează regimul comunist, dar şi pe cel actual: una dintre lucrări îl reprezintă pe Ceauşescu având capul scobit şi construind în jurul său un zid de capete pătrate.
Numeroase alte desene în tuş îi au ca autori pe Vasile Kazar, Vida Gheza, Octav Grigorescu, Mircea Dumitrescu, Nicolae Toma, Ştefan Dumitrescu, Traian Brădean şi George Apostu.
De mai bine de două decenii, familia Pipaş colecţionează şi dantele, astfel că, în prezent colecţia a ajuns la peste 2000 de exponate : rochii de dantelă de Bruxelles, umbrele de soare, pălării, mănuşi şi dantele de mari dimensiuni pentru decoraţii interioare.

Citește mai mult …

Ultima actualizare: 12:59 | 13.05.2024

Sari la conținut